Jouni-MikaelCedervall Keski-ikäinen miessinkku

Eräitä kirppisostajan prototyyppejä, osa 1

Ryhdyimme tähän vaativaan arviointityöhön perusteellisen harkinnan jälkeen. Otimme huomioon mm. sen, että meillä ei ole psykologian koulutusta lainkaan, emmekä voi nojata tieteelliseen tutkimukseen tai aiheesta tehtyihin väitöskirjoihin. Lisäksi olemme lukeneet Pauli Ohukaisen blogin Niin tietämätön, että luulee tietävänsä, jossa vedotaan mm. Dunning-Kruger-efektiin (DKE)   http://www.xn--tervettskeptisyytt-rtbl.net/niin-tietamaton-etta-luulee-tietavansa/

Ainoat menetelmät, joihin voimme nojata ovat hiha- ja Stetson-menetelmät. Huomautamme vielä, että arvioimamme kirppisostajaprototyypit ovat satunnaisessa järjestyksessä.

Ismineito.

Hän on hoikka ja n. 168 cm pitkä, ohuet hiukset on sidottu poninhännälle tai vapaana ollessaan ne ulottuvat hänen olkapäilleen asti ja otsatukka on leikattu suoraksi. Hiusten väri on maantie eikä hän käytä meikkiä. Hän pukeutuu harmaaseen reilusti polvien alapuolelle ulottuvaan leninkiin sekä tummansiniseen ohueen villatakkiin. Kengät ovat ruskeat ja raskastekoiset, mutta eivät muistuta vanhanaikaisia monoja.

Ismineito vaikuttaa ujolta, mutta niin tahtoessaan, hän on valmis puolustamaan omia mielipiteitään sillä varmuudella, jolla vain täysin tietämätön ihminen tapaa sen tehdä.

Hänen isminsä on uskonnollinen, poliittinen tai elämäntapaan liittyvä ja hän käy kirpputorilla todellisesta tarpeesta eikä osta mitään turhaa. Hän on vähävarainen ja asuu Etelä-Kaarelassa, Pitäjänmäellä tai Malmilla yksiössä. Jos hän on parisuhteessa, hänen puolisonsa on joko ns. nössö tai väkivaltaan taipuvainen lähiö-pubissa käyvä karaokea nuotin vierestä laulava kusipää, jonka ÄÖ on harvoin yli 75.

Herra erinomainen.

Hän on n. viisikymmentäviisi vuotias 177 cm pitkä ja tukevahko, mutta ei lihava. Hän pukeutuu huomiota herättämättömästi.  Hän on hankkinut itselleen sen verran omaisuutta, että on saattanut aloittaa keräilyharrastuksen, josta syytä hän koluaa kirpputoreja. Herra erinomainen tietää tai on tietävinään omasta keräilyaiheestaan sen verran paljon, että on ylimielisin hymysuin valmis haastamaan kenet tahansa väittelynhaluisen, varsinkin tyhmän kirppismyyjän. Hän on selfmade-man, joka ei kirjoista paljon piittaa, paitsi jos ne liittyvät hänen harrastukseensa.

Herra erinomainen asuu Myyrmäessä, Varistossa tai Vuosaaressa joko kalliissa osakehuoneistossa tai rivitalossa. Vaimon nimi on Kaisa, Eeva tai Irmeli ja hän osaa leipoa. Muuta mainittavaa hän ei sitten osaakaan, mutta reskontrassa hän on tunnollinen ja ahkeraksi mainittu työntekijä.

Divarihemmo

Divarihemmo on kuusikymmentäseitsemän vuotias 174 cm pitkä normaalivartaloinen ja huomattavan vaatimattomasti pukeutuva hiljainen, mutta arvokkaasti käyttäytyvä divarin omistaja. Hänen ulkoinen habituksensa on nuhjuinen ja hiukset hapsottavat, koska kampa ei kuulu hänen tuntemaansa maailmaan. Hän tekee työtään intohimosta kirjoihin ja saattaa olla, että hänellä on ylempi korkeakoulututkinto.

Divarihemmo on itsekin kirjoittanut kolme runokokoelmaa omakustanteina sekä yhden romaanin vuosikymmeniä sitten, josta otettiin 700 kappaleen painos.

Hän on äärimmäisen sivistynyt ja hän on todellinen kirjallisuuden asiantuntija. Rahaa hänellä ei ole paljon, mutta tulee työllään toimeen jotenkuten. Raha ei näyttele hänen elämässään suurtakaan osaa.

Kierrellessään kirpputoreja, hän harvoin näkee ostamisen arvoisen teoksen, mutta sellaisen löytäessään, hän maksaa siitä kaksi euroa ja omaan hyllyyn laittaessaan sen, hinta on kahdeksan tai kymmenen euroa.

Hänen liikkeensä on Kampissa, Punavuoressa tai Kruunuvuoressa, jossa hän mahdollisesti asuu vuosikymmeniä sitten ostamassaan omistusasunnossa.

Puolisoa hänellä ei ole ja hän saattaa olla homoseksuaali.

Kirjoitussarjan seuraavassa osassa tutkimme mm. punavihreässä kuplassa elävien taiteilijoiden kirppiskäyttäytymistä ja elämäntapakirppariostajien elämää.

 

 

 

   

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat